Користь стресу: він може бути корисним!

Користь стресу: він може бути корисним!

Ви знали, що стрес може бути корисним? У нашому тілі передбачені реакції, які отримують для нас користь навіть зі стресових ситуацій. Як навчитися ними користуватися – читайте у цій статті.

А ви знали, що стрес може бути корисним?

Дуже багато говориться про те, що стреси шкодять здоров'ю, що всі хвороби від нервів і т.п. І ось ми всіма силами намагаємося уникати стресів, боїмося їх, вчимося ними «керувати».

Але зовсім недавно наука зробила крок у вивченні впливу стресів на людину. Виявляється, ефект від нього залежить від того, як ви ДУМАЄТЕ про свій стресовий стан – негативно чи позитивно. І виявляється, це має ключове значення!

Вчені переконалися в цьому в результаті експерименту – він проводився у США серед 30 тис. дорослих американців упродовж 8 років. У тих, хто вірив, що стрес небезпечний для їхнього здоров'я, смертність була на 43% вищою. А в тих людей, хто не сприймав стрес як загрозу, виявилася найнижча ймовірність смерті.

Так що секрет перший: не бійтеся, що стрес загрожує вашому здоров'ю та життю.

Коли у вас частішає пульс і дихання, кажіть собі: «Так моє тіло готує мене до зустрічі з труднощами». Коли ви так ставитеся до стресових ситуацій, ваше тіло довіряє вам та відповідає з меншим ризиком для здоров'я. Ваші судини не звужуються, незважаючи на часті пульси. Так само наше тіло реагує і на радість, захоплення чи прояв мужності. Наша енергія просто виробляється інтенсивніше!

Другий важливий секрет:

У нашому тілі є ще один вбудований механізм стресостійкості. Це гормон окситоцин, який виробляється під час турботи та підтримки інших людей, коли ви ділитесь з кимось переживаннями, і коли обіймаєтеся (не дарма він відомий як гормон «обіймашок»).

Тому коли ви звертаєтеся до близьких за підтримкою або допомогою під час стресу – ви відновлюєтеся швидше і реакція організму на стрес набагато легша.

Але головне – він виробляється навіть тоді, коли ви ВІДДАЄТЕ свою підтримку та турботу, а не лише отримуєте!

Це також вже доведено експериментом – серед 1000 учасників від 34 до 93 років ті, хто допомагав та дбав про сусідів, друзів та інших людей, на 100% (!) уникли смертельних наслідків впливу стресу. (Всі факти та наукові висновки я взяла з лекції Келлі Макгонігал – психолога з питань здоров'я, можете подивитися її виступ на TED)

Тобто турбота виробляє стресостійкість.

Але наука поки що не може пояснити, чому це так працює, проте це давно відомо з духовних джерел. Згідно з духовними законами життя всі люди і взагалі все живе на планеті єдине. Нас усіх можна назвати клітинами єдиного організму, творіння Бога. І коли ми робимо щось інше – ми робимо це і для себе.

Тобто те, що ми самі віддаємо, те й отримуємо - ОДНОЧАСНО.

Тому пам'ятайте, що кожен із нас може пережити все, пройти будь-які випробування та стреси – наш організм може все здолати. Просто ми самі мало знаємо про свої можливості. Хоча вже зараз вчені кажуть, що людське тіло розраховане на життя 300, а то й 500 років. Тож справді нікому не даються випробування не під силу. Випадкового у житті немає, всі події для чогось потрібні. Просто вірте в мудрість Творця, і в свої сили, адже ваша сила дана від Бога.

А ось як розкрити у собі цю силу?

Вона є у всіх усередині, але не в кожного є доступ до неї. Він просто спочатку прихований від людини. Але кожен може навчитися входити з нею в контакт, розкривати в собі це безмежне джерело енергії, внутрішньої сили, здоров'я, достатку - джерело всього, адже це джерело самого Життя.

Коли ви підключаєтеся до цього джерела, у вас зникають обмеження. Ви можете все! Як цьому навчитися я розповідаю у своїх блогах, і на заняттях. Це потрібно вміти кожній людині! Допомогти вам навчитися - і є моя місія.

22 лютого 2021

З любов'ю,❤️

Ольга Дзюба

психолог, духовний практик, 

тренер з особистісного розвитку,

автор і тренер проекту "Школа розвитку Душі"